קפה אדר

בהתחלה, לא היה כלום.

ואז היו היפסטרים.


[התמונה מפה. CC. זוהי תמונת אילוסטרציה שבשום פנים ואופן לא קשורה למקום!]

מי הם היפסטרים? הם האנשים שמסתובבים בת”א עם כובעי ברט ומאמינים שחנויות וינטג’ הם בית המקדש החדש. הם האנשים שנוחרים בבוז אם אתה מתוודה על אהבתך למשינה, והולכים עם טישירטס של להקות שאף אחד, כולל אמא של הסולן, לא שמעה עליהן. כמו כל קבוצה סגורה אחרת לאורך ההיסטוריה, שייחדה לעצמה דפוסי לבוש, התנהגות ועושר תרבותי מסוים, גם ההיפסטרים בזים לכל מה שהוא לא הם. דבר שהתבטא בת’אמבלר סחים, הם בכל מקום, שלדעתי הביא את המושג ל”תודעה” (הדי מצומצמת) הציבורית.

סביבת המחיה של ההיפסטרים בת”א מצומצמת למדי. היסטורית, היה ניתן למצוא אותם במקומות כגון הריף ראף (ז”ל) או השסק. בקיץ האחרון, עת הייתה התופעה בשיאה, גדשו ההיפסטרים בעיקר את תדר (ז”ל), סלון ברלין והפרוזדור. באותו הקיץ פתחו בעלי שני המקומות האחרונים גם את ‘קפה אדר’ (כן! זה מהכותרת למעלה! סוף סוף הגענו לנושא אליו התכנסנו פה היום!) – מקום שהוא בית קפה במהלך היום, ופאב בשעות הלילה. עוד לפני הפתיחה חזו כולם שמתבשל לנו פה להיט היפסטרי חדש, שיהיה קלאסיקה מהיום השני לקיומו. ומה אתם יודעים – הם צדקו.

קפה אדר הוא מקום מיוחד. הוא אחד המקומות הראשונים בתל אביב שהייתי רוצה לייבא לברלין ולראות איך יגיבו אליו שם. למה? כי מצד אחד הוא “ברלינאי”: חבוי קמעה, בעל עיצוב ווינטאז’ מושקע שנראה כאילו נורש מאיזה סבתא (בעיקר בקומה השניה), מציע בירה זולה וכמובן: המון היפסטרים לבושים בגדי יד שניה. מצד שני, הוא גם מקום מאד תל אביבי. בקומת הכניסה תמצאו לא פחות חברה מבוגרים מצעירים, שאולי אפילו לא יודעים מה זה היפסטר, אוכלים אוכל מזרחי מבית משפחתם של בעלי המקום ושותים בחבורות לצלילי מוזיקה אוריינטלית (ערבית לעיתים) – במקום האינדי ההיפסטרי הנצחי.  עוד פרט מעניין? המנהלים דתיים. מה שגורם למקום להיסגר בשישי בערב ובשבת – אבל היות והיפסטר אמיתי לא יוצא מהבית גם ככה בסופ”ש, זה לא מזיק יותר מדי לעסקים.

שני החברים איתם קבעתי להתחיל שם את ערב הפאבים התברברו טיפה עם מציאת המקום: בחזית הכתובת המיועדת, ‘יפו 44’, אין רמז לפאב משגשג, וצריך ללכת בצידי הבניין כדי לגלות את קפה אדר מתחבא מאחורה ליד כיכר קטנה חמודה. השעה הייתה 20:15, ועוד היה יחסית ריק. מה שאומר שלא הרבה באים לנצל את ההאפי האוור שיש שם עד 21:00 (15 ש”ח לחצי גולדסטאר\סטארופרמן, קצת יותר – 16 בערך לפרנציסקנר – אבל בלי נדר לגבי המחירים. שילמו עלי אז לא באמת בדקתי).

ישבנו תחילה למטה, איפה שיש שולחנות לשניים עד ארבעה אנשים, והרגשנו חלק מהרחוב. אחרי זה המלצרית אמרה את מילת הקסם, ‘ספות’, וישר רצנו למעלה להתרווח בעצלתיים. כשהתחלנו את הבירה השניה, גם התחיל להתמלא שם, ועד שעזבנו, קצת לפני 22:00, הייתה הקומה השניה הומה עם קהל אופנתי ביותר.

יום אחרי זה עברתי ליד המקום במקרה באיזור חצות, ועצרתי לשתי דקות לאמר שלום לחבר. בזמן הקצר הזה הצליחו להציג אותי לבעלי המקום – דוד – בעל זקן שחור עבה וכובע שנע על הגבול בין מגבעת גנדלף לכובע חרדי – וגם הספקתי לסקור מהר את הקהל סביב. חמישי בערב, חצות, על הבאר היה מקום ישיבה, ליד הכניסה ישבה חבורה שהייתה מסתדרת נהדר בחמארות של שוק התקווה, וכמעט על המדרגות מצאתי זוג היפסטרים צעיר. יש את ההרגשה שקפה אדר פיצח את הנוסחא התל אביבית איכשהו, ומצא את החוט המקשר בין החברה המעודכנים לחברה המקוריים.

[קפה אדר, יפו 44]

פורסם בקטגוריה ביקורת - פאבים. אפשר להגיע לכאן עם קישור ישיר.

21 Responses to קפה אדר

  1. עברתי ליד המקום אבל הוא לא משך אותי פנימה. שמח שנהנת. עד מתי אתה בארץ? נארגן עוד מפגש?

  2. מאת ניימן‏:

    אין לי מושג עד מתי אני פה. עם קצת מזל אגלה בימים הקרובים ואז נקבע משהו במייל :]

  3. מאת ניימן‏:

    (ואה, זה יופי של מקום, ועבורך הוא גם יהיה מעניין, וגם לא עישנו שם בקומה השניה לפחות :] )

  4. עכברוש, רוצה להצטרף אלינו לטקסידרמי בשלישי?

  5. מאת רחלי‏:

    המ. יותר מדי מהדברים שמאפיינים מבחינתך היפסטר חלים גם לגביי. איזה מזל שחוש האופנה שלי גובל בבלתי קיים, אחרת באמת הייתי נלחצת. ולעניין הביקורת – נשמע כמו מקום מעניין, אם כי צריך למצוא את האנשים הנכונים לצאת אליו.

  6. מאת ניימן‏:

    חלק מהדברים גם חלים עלי. אבל אני לא בז ולא סולד באמת משום טעם ושום תרבות, כך שאולי אינני היפסטר אמיתי (שלא לדבר על כך שחברתית אני לא מרגיש נוח עם היפסטרים. למרבה הפלא..)

  7. אין מצב שאני מגיע לטקסידרמי. הז’אנר של הפוחלצים וחבריהם לא בשבילי.

  8. מאת ניימן‏:

    אני גם עקרונית נגד פוחלצים, אבל אבדוק את זה פעם אחת למען טובת הסקרנות..

  9. הסקרנות היא זאת שהרגה את החתול, או במקרה זה הרבה בעלי חיים אחרים.

  10. מאת ניימן‏:

    אני בספק רב אם ביקורי היחיד בפאב הוא זה שישפיע על תרבות הפיחלוץ העתידית. כמו שלצערי ביקורים יחידים כאלו לא השפיעו על פאבים שכן רציתי בהשרדותם בעבר..

  11. פינגבאק: סודה בר | ניימן 3.0

  12. פינגבאק: לא סוגרת ת'פה | טקסידרמי

  13. מאת הילה‏:

    האם זה אומר שהמקום כשר?

  14. מאת ניימן‏:

    למיטב ידיעתי כן.

  15. מאת אולגה זוזוליה‏:

    מאת Shai Yehezkelli‏ בתאריך יום שבת 12 מרץ 2011‏ בשעה 23:52‏‏
    בליל יום רביעי האחרון בסביבות השעה 02:00 חברינו, יונתן נעים, יצא לבלות ב”קפה אדר” שמשמש גם כבית קפה וגם כפאב.
    את אותו לילה יונתן סיים בבית החולים איכילוב במצב קריטי, כאשר הוא בתרדמת מלאה ועד לרגע זה נשקפת סכנה לחייו.

    קפה אדר, למי שאינו מכיר, מחולק לשתי קומות המחוברות בגרם מדרגות לולייניות, תלולות במיוחד. כל מי שהזדמן למקום ונאלץ לשבת בקומה השנייה או לגשת לשירותים הממוקמים בקומה השנייה מכיר היטב את החוויה המפחידה בטיפוס או בירידה במדרגות.

    באותו ערב נפל יונתן במעלה מדרגות אלו, כאשר ראשו נחבט ברגלית ברזל של השולחן המוצב בקומה התחתונה. עד שהגיע האמבולנס הוא איבד כבר את ההכרה לגמרי ובהגיעו לבית החולים הוכנס מיד לניתוח-חירום, במטרה להצילו.
    בשיחה עם אחד מעובדי המקום התגלה לנו כי זה זמן מה שמלצריות “קפה אדר” מסרבות להגיש משקאות לקומה העליונה מתוך חשש מנפילה במדרגות. כמו כן, לכל מי שסיפרנו על מה שקרה ושביקר במקום, התגובה הייתה זהה-כן, המדרגות האלה מפחידות באמת. איך זה שהבעלים לא החליפו אותן עד עכשיו?

    היום, ה-12 לחודש, גילינו כי קפה אדר ממשיך לפעול ולהפעיל את הקומה השנייה עם אותן המדרגות בדיוק, זאת כאשר יונתן עודנו נאבק על חייו בבית החולים, שלושה ימים לאחר התאונה המחרידה הזאת.

    אישית אנחנו מאמינים שראוי להדיר את רגלינו מעסק שלא לוקח ברצינות את בטיחות לקוחותיו מטעמי נוחיות או חיסכון אבל זו עדיין אינה קריאה להחרים את “קפה אדר” או את שאר הפאבים המופעלים על ידי הבעלים.

    מה שכן- אנחנו מוצאים כי מעבר לתפילה שיונתן יצא מן התרדמת וישוב לחיים מלאים, יהיה זה חסר אחריות מצידנו לא לידע ככל הניתן את מי שעלול להזדמן למקום ולעלות במדרגות, כדי שלא ימצא את עצמו במצב הנורא שבו חברינו נמצא נכון לרגע כתיבת שורות אלה.

    אנא מכם-עזרו לנו להפיץ אזהרה זו. אסור שזה יקרה שוב והסיכויים שזה יקרה שוב אכן קיימים אם לא יהיו מודעים לכך המבלים בפאב, במיוחד מאחר ובעלי המקום לא נקטו בשום אמצעים בכדי לטפל בדבר וממשיכים להפעיל את העסק כמדי יום ביומו.

  16. מאת ניימן‏:

    היי,

    ראשית, אני משתתף בצערכם על מצב חבריכם. זו טרגדיה אמיתית 🙁

    שנית, רק כדי להעמיד דברים על דיוקם, לפני שבוע וחצי הגישה לנו המלצרית בירות לקומה השניה.

    יפה שיידעתם על המקרה והפצתם את האזהרה. אני חייב להודות שסביר להניח שכל עוד לא אשתה יותר משתי בירות, עדיין אתיישב וודאי בקומה השניה. אבל המקרה נתפס לי עכשיו בראש ועלול לשנות את דעתי. בכל מקרה יהיה נחמד מצד בעלי המקום לשים שלט אזהרה לצד המדרגות, כך שכל לקוח יוכל להחליט לעצמו אם ראוי לטפס עליהן או לא. לו הייתי הבעלים הייתי גם פועל וודאי להחלפת המדרגות לאחר אירוע שכזה, אבל קשה לי לדבר במקום אחרים כמובן.

  17. פינגבאק: פוחלצים. הם בכל מקום | אוכל | סלונה

  18. מאת רגזנטו מצוייצת מצויה‏:

    ניימן ידידי, נראה שאינך מפנים את חומרת הנושא. מדרגות כאלה מסוכנות מאד וגם לבית פרטי הן גבוליות ביותר. מצפיה בתמונות נראה שהן לא עומדות גם בתקן לבתים פרטיים, אבל איני בטוח. הן אסורות בתכלית האיסור בעסק מהסוג הזה והתקנתן היא עבירה חמורה על חוקי התכנון והבניה וגם על כללי השכל הישר. יש מקומות בעולם בהן מותרות מדרגות כאלה אבל תמיד הן מרופדות, רחבות ועם מעקה. על פניו נראה שהן הותקנו כי הן זולות, חוסכות מקום של שני שולחנות וכן פתיחת פתח גדול בתקרה כולל ניסור קורות ובניית חיזוקים במקומן.

    http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4041554,00.html

  19. מאת ניימן‏:

    ייתכן. מן הסתם אינני מבין בתכנון ובבנייה. אני אפילו לא יודע אם יש לקפה אדר רשיון או לא. האמת היא שגם נראה לי שלא אביע דעה נוספת על הנושא עד ואם וכאשר אדע פרטים אלו. מקווה שזה יתקבל בהבנה.. :]

  20. מאת עדי‏:

    זה ידוע שבעל הבית נוכל ועבריין (תראו בגוגל ניסים מלאך)ולא לוקח אחריות פשוט צריך להחרים את העסקים שלהם אי אפשר לדעת מה מגישים שם

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.

Subscribe without commenting